Vegetariánství je dieta zaměřená na rostlinné potraviny, vylučující z jídelníčku především maso. Existují mnohé skupiny vegetariánů, někteří konzumují pouze syrovou rostlinnou stravu (vitariáni), jiní konzumují mléčné výrobky i vejce. Semivegetariáni mohou například jíst i tzv. bílé maso jako ryby a drůbež.
Představa jídelníčku silného a vytrvalého muže je u většiny lidí pořádný steak, kus masa či nějaká ta klobáska. Hlavně maminky nám odmala vštěpují, že polévka, nejlépe hovězí vývar, je grunt a maso je ,,špunt“. Chlap, chce-li být silný, potřebuje maso.
Ano, bylo tomu tak, dokud se neobjevil životní styl zvaný vegetariánství. Nejčastějším znakem je vyloučení masa a veškerých živočišných produktů z jídelníčku, dále je to ale i odmítání kosmetických přípravků, jež byly testovány na zvířatech či dokonce výrobky, do kterých byly použity živočišné produkty. Nenakupují oblečení z kůže, kožešin či hedvábí. Zkrátka nepodporují nic, co by vedlo k omezení práv zvířat.
Opravdu je ale vegetariánství jen výstřelkem moderní doby? První zmínky o vegetariánech pochází již ze starověkého Řecka, kde jedním z prvních vyznavačů tohoto stylu byl například Pythagoras. Po rozšíření křesťanství se na vegetariány v Evropských zemích zapomnělo. Známým se tento životní styl stal opět až v 19. století, kdy bylo toto stravování moderní záležitostí, a tak i další ze silných mužů, který před celým světem působil jako nejagresivnější a nejnásilnější nacista, Adolf Hitler, nejedl maso.
A tak mě zajímala otázka, zda doopravdy maso potřebujeme ke svému životu, k tomu abychom byli silní a plní energie, či zda konzumujeme steaky, salámy a šunky, jen proto, že nám zkrátka chutnají.
Maso obsahuje důležité bílkoviny, železo, vápník nebo vitamín B12, živiny důležité pro sportovní trénink a budování svalové hmoty. Tyto živiny však můžeme konzumovat i v jiné podobě, jako jsou tofu, sója, mléčné výrobky, luštěniny, ovoce, cereálie či dýňová semínka. Pokud si budeme poměr živin pečlivě hlídat a zařadíme do našich jídelníčků zdravější potraviny obsahující bílkoviny, může být vegetariánská strava velice prospěšná našemu zdraví. Snižuje se zejména výskyt civilizačních chorob či množství cholesterolu v krvi, díky nízkému obsahu nasycených tuků.
Sportovci vegetariáni, musí přísunu železa věnovat velkou pozornost. Praktickým tipem, jak dobře vstřebávat non-hem železo i bez masa, je například konzumace luštěnin, listové zeleniny či cereálií v kombinaci s vitaminem C. Citrusové ovoce s cereáliemi, či fazole s citrónovou šťávou pomáhají vstřebávat železo do střev.
Důkazem toho, že vegetariáni nejsou jen slaboši, zobající zrní, je i například thaiboxer Jan Müller. Přes dvacet let se nedotkl masa, a přesto se stal mistrem světa v thajském boxu v super těžké váze.
Dalšími slavnými sportovci, kteří srší svojí energií, která ani náhodou nepramení z masa, jsou například Mike Tyson, finský běžec Paavo Nurmi, plavec Murray Rose či tenistka Martina Navrátilová.
Autor: Kristýna Šrédlová pro Czech Sport Guru