V Ötztalském údolí, které se rozprostírá na západě Rakouska, leží významné lyžařské středisko Sölden. Lyžovat lze zde od října do května, a to díky ledovcům Rettenbach a Tiefenbach, kde nejvyšší bod, kam se na lyžích dostanete, dosahuje výšky 3 340 m. Součástí této lyžařské oblasti jsou také Gaislachkogl a Giggijoch, hory, na kterých se rozprostírají další sjezdovky. Na první pohled to vypadá, že celé středisko nelze během jednoho dne na lyžích projet, ale jestli nejste úplný začátečník, tak během jednoho dne prozkoumáte všechny možnosti, které Sölden nabízí a další dny si už budete pouze vybírat ty sjezdovky, které vám budou nejvíce vyhovovat.
Středisko je přizpůsobeno velkému počtu návštěvníku, nabízí dvě parkoviště, kde se z každého dostanete kabinovou lanovkou na sjezdovky. Na konci lyžování se můžete stejnými lanovkami vrátit zpět dolů na parkoviště nebo na ně sjet přímo na lyžích. Pouze se musí počítat s horší kvalitou sněhu na těchto úsecích ležících v nižší nadmořské výšce v případě slunečních dní a vyšších teplot. Mezi jednotlivými „kopci“ a ledovci se lze pohybovat pomocí kabinových lanovek, aniž byste museli opět sjíždět úplně dolů. Na některých úsecích se můžete svézt i na kotvě a zavzpomínat přitom na české sjezdovky.
Naleznete zde nejen sjezdovky, ale také několik vyhlídkových bodů. Největším zážitkem, který byste si neměli nechat ujít, je visutá plošina, kde se pod vámi rozprostírá pouze zasněžený prostor a vrcholky okolních hor. Ať už lyžujete v Söldenu první nebo sedmý den, tak pokaždé vás budou ohromovat panoramata a výhledy, které jsou zde nezapomenutelné.
Co se týče restaurací a občerstvení na svazích, tak nelze nic vytknout. Nabízejí velký výběr a kvalitu, samozřejmě se musí počítat s vyššími cenami. Sklenici nealkoholického nápoje pořídíte za 2,50 EUR, hlavní jídlo od 5 EUR, ale počítejte většinou minimálně kolem 8 EUR. Všude najdete podobnou nabídku: polévky (gulášová, rajčatová, nudlová), různé druhy mas s hranolky, těstoviny, pizzu a velký výběr salátů a dezertů, kde klasiku představuje knedlík s mákem a vanilkovým přelivem či štrůdl s vanilkovým přelivem.
Když se rozhodujeme, kam se vydat na lyže, tak většinou dáme na doporučení známých anebo se necháme inspirovat článkem v časopise či na internetu. V České republice se najdou místa, kde si můžeme dobře zalyžovat, ale bohužel se nevyrovnají lyžování v Rakousku, Itálii či Francii, kam se nejvíce za tímto sportem vydáváme. Vždy se můžeme spolehnout na dlouhé, široké a upravené sjezdovky. Jediné, co by mohlo celý zážitek zkazit, je počasí, ale to už si bohužel domluvit či zaplatit nemůžeme. Mezi místa, která stojí za to navštívit, výše zmíněný Sölden určitě patří. Nabízí krásná panoramata, velký výběr upravených sjezdovek pro všechny typy lyžařů a dostatek míst pro občerstvení a odpočinek. Jestliže Vám bude přát počasí, tak na čas strávený v tomto lyžařském středisku budete mít určitě krásné vzpomínky.
Dobře zpracované a velmi přehledné informace o veškerém dění v Söldenu naleznete na stránkách www.soelden.com, kde jsou rovněž k dispozici plánky sjezdovek, vleků a ceny skipasů.
Autor: Denisa Benešová pro Czech Sport Guru