Vesnický fotbálek aneb jak to vidí rozhodčí

31. 3. 2014

Je poslední březnový víkend a ten se pro mě a několik dalších lidí nese ve znamení prvních jarních zápasů „pralesních“ fotbalových lig. V pondělí mi přišla delegace na utkání a tak jsem si řekl, že bych vám mohl přiblížit, jak zápas vidíme my rozhodčí.

Sobota 29.3.2014 13:45, nejvyšší čas připravit si věci a vyrazit na zápas. Z domu odjíždím něco kolem druhé, tak abych stihl být hodinu před zápasem v Dobraticích, což je asi 25 km od mého bydliště. Cesty jsou při sobotě krásně průjezdné a já dorážím něco kolem 14:30 na místo konání zápasu.

Mé první kroky míří do kabiny rozhodčích, kde se potkávám se svými dvěma kolegy. Prohazujeme pár slov a čekáme, až nám vedoucí týmů donesou vyplněný a podepsaný zápis o utkání. Jak již je tady na vesnicích zvykem, zápis přichází s mírným zpožděním než by měl, avšak dostatečně včas na to, abychom mohli na čas zahájit utkání.

15:25 vycházíme z kabiny a míříme na hřiště. Zkontrolujeme hráče, brankové sítě a pozdravíme diváky, však to znáte z televize. Dnes jsem asistent rozhodčího číslo 2, a proto zaujímám pozici na „lajně“ naproti střídaček. Mé hlavní úkoly? Bedlivě hlídat ofsajdy, auty a být nápomocen hlavnímu rozhodčímu.

Kolega fouká do píšťalky a utkání začíná. Po prvních seznamovacích dotycích s míčem vytváří domácí fatální hrubku po nedorozumění stopera s brankářem a výsledkem je první gól v jejich síti. Diváci kroutí hlavou a nevěří svým očím. Hosté v prvním poločase přehrávají domácí a přidávají další branku. Poločas končí za stavu 0:2! Špatný stav pro domácí, první celek tabulky.

Po poločasové přestávce přichází první střídání u domácích. Jak se později ukáže, velmi dobré střídání. Druhý poločas začíná a domácí se ihned hrnou do útoku. První vážnější akce a je z toho snížení na 1:2. Povzbuzení hráči domácího celku se ženou za vyrovnáním a to se jim daří. Ba co více, během 15 minut otáčí vývoj utkání a stav je najednou 3:2. Při třetím gólu domácích nastává první horká chvilka i pro mě. Hosté přesvědčeni o ofsajdu zůstávají stát, jenže skórující hráč si nádherně vyběhl zpoza obrany a o ofsajd se tudíž jednat nemohlo.

Po pár minutách přichází domácí s další akcí a hosté opět reklamují ofsajd. Balón se odrazil k hráči, který se zdál být za obránci, ale bohužel pro hosty se asi metr ode mě zapomněla „desítka“ a ofsajd proto opět nesignalizuji, 4:2! Hosté usoudili, že je zle a tak se snaží o snížení. Tři, čtyři minutky a hlavní rozhodčí píská penaltu! I přes protesty domácích, oprávněně. Obránce jednoznačně stáhl útočníka v pokutovém území a tak si hostující hráč staví balón k pokutovému kopu. Střílí, a je to 4:3. Jiskřička naděje pro hostující celek.

Do konce zápasu zbývá nějakých 20 minut a hostům dochází síly. Toho využívají místní hráči, přidávají dvě branky a s 90. minutou končí utkání za stavu 6:3. Fanoušci se s domácími radují, rozmrzelí hosté mizí v kabinách a my s pocitem dobře odvedené práce odcházíme ze hřiště.

Po zápase přijdou kapitáni a hlavní pořadatel ještě jednou podepsat zápis o utkání, nám jsou doneseny nějaké ty klobásky, osprchujeme se a každý vyrážíme zpátky tam, odkud jsme přijeli.

A kdo byl hráčem utkání? Samozřejmě domácí hráč, který nastoupil na začátku druhé půle. Vsítil hattrick a díky němu si domácí pojistili první místo v tabulce.

Autor: Lukáš Podleśny pro Czech Sport Guru

Komentáře

Sportovci

Petr Mrázek

Běh, crossfit, cyklistika, plavani, triatlon

Samuel Odlas

Parkour, trial

Matěj Woller

Downhill

Videa

Human Bowling

Jak při bowlingu doslova převálcovat kámoše

Krabicové šílenství

Hlavně ať jsou prázdné...

Děda hraje fotbal

Těšte se na důchod, tak to všem ukážete